na naslovnicu

Naši vrtići
Dječji vrtić ZEKO - Varaždin
Križanićeva ulica 96
Tel. 042/260 713


Dječji vrtić ZEKO - Cestica
Dravska bb
Tel. 042/725 118

Dječji vrtić ZEKO - Trnovec
Široke ledine 2
Tel. 042/683 044


eTwinning tematska konferencija u Grčkoj
eTwinning tematska konferencija u Grčkoj „Learning to think in a digital society“, Atena, 28.-30.9.2017.
 
Od 28.-30.9.2017.g. pedagoginja vrtića Ana Koren Friščić boravila je u Ateni, gdje je kao jedna od tri izabrana predstavnika iz Hrvatske sudjelovala u eTwinning* tematskoj konferenciji o procesualnom razmišljanju u obrazovanju.
Sudjelujući na radionicama koje su vodili najveći grčki i europski stručnjaci u području informatičke primjene, meta-učenja i procesualnog mišljenja, sudionici su dobili opsežan uvid u složenost i nužnost učenja procesualnog načina razmišljanja. Procesualno razmišljanje temelji se na tri stupa: prepoznati i definirati zadatak/problem (apstrakcija), predložiti rješenje (automatizacija), te izvršiti rješenje i evaluirati ga (analiza).
Procesualno razmišljanje istaknuto je na konferenciji kao jedna od osnovnih kompetencija cjeloživotnog učenja , i kao stav koji bi trebali naučiti i koristiti svi, a ne samo računalni stručnjaci.
Škole i vrtići danas trebaju omogućiti djeci korištenje tehnologije na učinkovit način, za razumijevanje procesa učenja i korištenja informacija, a ne samo za pamćenje činjenica (koje su uvijek dostupne). Nužno je poticati procesualni način razmišljanja, kritičko mišljenje, rješavanje problema, originalnost, strateško razmišljanje i najzad, kao najviši oblik učenja – kreiranje. Obrazovne institucije trebaju prepoznati ova ključna znanja, te ih uklopiti u svoje programe, kako bi djeca dobila odgovarajuća znanja koja će im najviše koristiti u svijetu tehnologije. Ipak, naglašeno je na konferenciji, obrazovne institucije ne smiju zaboraviti poticati i druženje, osobne kontakte među djecom i slobodnu igru kao najviši i prirodni oblik dječjeg stvaranja.
Dječji vrtić „Zeko“ nastaviti će djecu usmjeravati k procesualnom razmišljanju kroz igre, računalne aplikacije za kodiranje i druge prilagođene aktivnosti. Dogovoreni su i eTwinning projekti s partnerima iz Bugarske i Hrvatske.
*eTwinning je europska mreža učitelja i platforma za komunikaciju i izradu projekata.
Ana Koren Friščić
 na vrh straniceNaslovnicaVrtićiO namaZa klinceKontakt •  ©2018. Dječji vrtić Zeko.
Stranice izradio Infomodul