na naslovnicu

Naši vrtići
Dječji vrtić ZEKO - Varaždin
Križanićeva ulica 96
Tel. 042/260 713


Dječji vrtić ZEKO - Cestica
Dravska bb
Tel. 042/725 118

Dječji vrtić ZEKO - Trnovec
Široke ledine 2
Tel. 042/683 044


Svjetski dan pripovijedanja
 
Svjetski dan pripovijedanja

U ponedjeljak, 20.3.2017.g. djeca i odgojiteljice dječjih vrtića Zeko obilježili su Svjetski dan pripovijedanja.
Svake se godine na proljetni ekvinocij slavi umijeće pričanja priča. Toga dana posebno ljudi diljem svijeta pripovijedaju i slušaju priče, dijele svoje priče i nadahnuća, učeći jedni od drugih i čuvajući tradiciju usmene predaje. U Dječjem vrtiću Zeko odlučili smo se ove godine pridružiti obilježavanju, te su za djecu u svakoj našoj kući organizirane pripovijedalačke aktivnosti.

DV Zeko Varaždin

Djeca starije skupine došetala su do obližnjeg Centra Tomislav Špoljar, s kojim vrtić surađuje već dulje vrijeme. U školskoj knjižnici djecu su dočekali učenici jednog odjeljenja škole i knjižničarka Centra. Gđa. Miroslava ispričala je djeci priču „Željena mačka“, a djeca su aktivno sudjelovala svojim pitanjima i komentarima. Djece se ovaj posjet jako dojmio, a dragi domaćini pozvali su ih na ponovno slušanje priče, što će se zasigurno uskoro i dogoditi.

DV Zeko Trnovec

Svjetski dan pripovijedanja djeca velike srednje i starije odgojne skupine obilježila su u obližnjoj šumi. U svijet mašte i neobičnih bića uvele su ih odgojiteljice, koje su im ispripovijedale legendu o šumskim vilama i čaroliji koju samo djeca iskrenog srca, koje vjeruje u postojanje vila, mogu čuti i doživjeti. Da šumske vile zaista postoje djeca su se uvjerila nakon što su zatvorenih očiju, u mislima, prizivali vile. U tim su trenucima mogli čuti vilinsku pjesmu, nakon čega je uslijedilo još veće iznenađenje - pronašli su „dokaze“ da su ih posjetile vile! Sretna i iznenađena dječja lica pokazala su nam da je čarolija uspjela, a nas podsjetila kako je divno gledati svijet dječjim očima. I. MikulecDV Zeko Cestica

Naš vrtić " Zeko " u Cestici posjetila je učiteljica u mirovini, gđa. Marija Milec.
Djeca mlađe i srednje skupine imala su prilike čuti kako je ona postala učiteljica, kako je nekad bilo u školi, a kako danas.
Učiteljica Marija ispričala je djeci priču "Cvita", a uz priču djecu je naučila i pjevati pjesmicu. Jedno predivno prijepodne djeca su provela uživajući slušati priču.


Djeca starije skupine posjetila su knjižnicu u Osnovnoj školi u Cestici. Učenice 5. razreda za njih su priredile dramatizaciju na dijalektu i nekoliko šaljivih skečeva. Djeca starije skupine, inače, redovito posjećuju školsku knjižnicu, te je već dogovoreno i slijedeće druženje.


DV Zeko Ljubeščica

Ivanka Ratković, Ljubeška autorica i sakupljačica narodnih priča, a ujedno i vrtićka kuharica, našla se danas u ulozi pripovjedačice. Djeci je ispripovijedala priču o istinitom događaju iz prošlosti Ljubeščice. Priča nosi vrlo poučnu poruku o dobru i zlu, a djeca su je sa zanimanjem slušala. Na inicijativu djece dogovorena su buduća pripovijedalačka druženja s gđom. Ratković.


Slušanjem pripovijesti kod djece se razvijaju verbalne i komunikacijske sposobnosti, usmjerava se pažnja, jača koncentracija, slušna percepcija i diskriminacija, a slušanje priča intrigira i potiče ljubav prema knjigama.
Kod nas smo danas ipak željeli naglasak staviti na buđenje mašte i vizualizaciju. Slušajući priče bez slika, dijete je privučeno u aktivnost samo glasom, mimikom i umijećem pripovjedača da prenese fabulu, te je primorano sâmo zamišljati (vizualizirati) likove, radnju, ambijent.
Današnjim aktivnostima svjedočimo čaroliji koju priče unose u naš vrtićki svijet.
U vremenu kada odrasli djeci daju sve manje prostora za maštanje, upravo je na ovakve aktivnosti važno podsjetiti.

AKF
 na vrh straniceNaslovnicaVrtićiO namaZa klinceKontakt •  ©2018. Dječji vrtić Zeko.
Stranice izradio Infomodul